Herboren Moss in 2017 met nieuw album Strike

Band kondigt tour door Nederland en België aan • Nieuwe track My Decision

Er is een nieuw album van Moss in aantocht. Van Moss uit Amsterdam welteverstaan. Er bestaat immers ook Engelse een doom-metalband met die naam. Het nieuwe album heet 'Strike' en is de vijfde Moss-langspeler in twaalfeneenhalf jaar tijd. Het album dat op 17 februari verschijnt is vrijwel in z’n geheel opgenomen in dEUS’ Vantage Point studio in Antwerpen door Arne 'Styrofoam' van Petegem. My Decision, een eerste track van de plaat is nu online beschikbaar. De band begint op 30 maart in tour in Antwerpen, gevolgd door een serie shows langs de Nederlandse clubs met Amber Arcades.

Strike is een album waarop Moss de ramen wagenwijd open zet en de frisse lucht binnen laat. Men maakt korte metten met het (muzikale) verleden en blijft tegelijkertijd ontegenzeggelijk zichzelf. Zowel de band als de individuele bandleden zijn op een punt gekomen in hun bestaan waarop de bewijsdrang plaats heeft gemaakt voor een vorm van acceptatie. Berusting zou je kunnen zeggen, maar nog wel steeds aangewakkerd door torenhoge muzikale ambities. En dat hoor je terug. Transparanter en meer recht-door-zee dan ooit tevoren. Het knettert, bruist, schuurt, windt op en sleept mee.

Waar het ontstaan van de voorgaande Moss-platen altijd een groepsproces was, volledig tot stand gekomen in de oefenruimte, ging Marien Dorleijn voor de demo’s van Strike anders te werk. Hij legde de basis dit keer in zijn eentje. De voorman onttrok zich aan zijn dagelijkse beslommering en trok zich tijdens voornamelijk kantooruren terug in zijn ruimte in het Utrechtse Kytopia om er vervolgens met de rest van de band aan te werken.

Ook voor de opnames van het album brak de band met gewoontes. In plaats van ongelimiteerde studiotijd werd er voor gekozen in tien dagen op te nemen met aan het roer een producer die de knopen doorhakt. De producer werd gevonden in Arne ‘Styrofoam’ Van Petegem. Van Petegem wist nog wel een geschikte plek voor de opnames van dit album; een leegstaande studio in zijn woonplaats Antwerpen. En zo geschiedde het dat Moss haar intrede deed in de eerder genoemde Vantage Point studio. De thuishaven van dEUS.  

Je hoort een band die onwaarschijnlijk fris en fruitig klinkt wetende dat ze onlangs haar 12,5 jarig jubileum vierde. Op Strike wordt de ‘songcraft’ van de eerste twee albums gecombineerd met de experimenteerdrift van album drie en vier. Het resultaat is even tijdloos als modern. Oordeel zelf.

“Wie dacht dat Moss wel zo’n beetje passé was, mag zich nog weleens achter de oren krabben. Moss is terug en met hernieuwde levensvreugde.” OOR