NIEUWSBRIEF

08 • 11 • 2019

EXCELSIOR RECORDINGS

NIEUWSBRIEF

08 • 11 • 2019

Een Nationale Supportersdag, maar liefst vier Nederlandstalige singles en Michelle David & The Gospel Sessions in Paradiso. Dat en meer vandaag in de Excelsior Recordings nieuwsbrief.

Op de valreep van het jaar Vieren We Het Toch,
De Goede Muziek, Ons Label en Het Supporterschap.

Oftewel, Excelsior Recordings Presenteert:
De Derde Nationale Supportersdag.

Op 29 December in de vorm van een lange zondagmiddag in De Helling te Utrecht.


Met:
The Kik: een unieke voorproeverij van hun nieuwe album. 
Philip Kroonenberg: met een big band, featuring Jeroen Kleijn en Dochters.
The Grey Pants: Henk Koorn en Elke van Zevenbergen bezingen hun lotgevallen in stad en land.
Clean Pete: met een speciale eindejaarseditie van hun eigen Clean Pete Journaal.
En een optreden van grand old Speed 78.

Excelsior Recordings heeft een Supportersclub. Voor een klein bedrag, selecteert het label elke maand iets wat op de post kan. Al wat nauw luistert. Als een kerstpakket, maar dan elke maand. Zes nieuwe albums per jaar gegarandeerd. Spul om aan te trekken. Spul om op te hangen.

Uiteraard is de toegang voor de Supporters gratis. Normale mensen betalen 12,50 Euro. Tenzij men voor zondag 29 december Supporter wordt - al is het maar voor een maand - dan heeft de aspirant-Supporter ook vrij entree. 
Clean Pete slaat de handen ineen met Ruben Hein voor hun nieuwe single 'Thuis met Kerst'. We vroegen Renée Wijnhoven hoe dit duet tot stand is gekomen. 
Clean Pete - Thuis met Kerst 

Ik heb het even teruggezocht in de spraakopnames van mijn telefoon et voilà: op 6 mei schreef ik 'Thuis met Kerst'. Ik wilde heel graag een duet met Guus Meeuwis, dus met hem in mijn geest schreef ik een piano-ballad over het verlangen thuis te zijn met kerst. Volgens mij heeft het iets met social media te maken dat de drempel om maar gewoon contact op te nemen met je muzikale helden voor een samenwerking laag voelt. In ieder geval haalde ik ergens de moed vandaan de demo op te sturen naar zijn manager, die mij snel en vriendelijk terug mailde dat Guus Meeuwis al van een kerstduet was voorzien. Optimistisch als ik ben, geloofde ik haar meteen.

Maar goed. Nu zat ik dus wel met een hele mooie (vond ik zelf) kerst-piano-ballad en zie maar een andere zanger in Nederland te vinden die daar de schoonheid (en lol) van inziet. Hoeveel mannen hebben we nu immers in Nederland, die fantastisch piano kunnen spelen, een zwoele stem en de nodige cool hebben om dit lied in de ultieme vorm te gieten? De zoektocht duurde niet lang, want dat is er natuurlijk maar één: Ruben Hein. En Ruben mailde binnen een uur terug dat hij het lied mooi vond en het graag op wilde nemen. Op 22 juli  zaten Loes en ik in de controle room in een studio in Haarlem, en Ruben speelde als test het nummer een keer door op de vleugel. Hemel en aarde bewogen zich, allemachtig, wat was dat mooi en raak, eerlijk gezegd hadden we allebei tranen. Daarna speelde Ruben het nog een paar keer, maar zo mooi als die eerste keer werd het niet meer - GODZIJDANK was onze engineer Friso Keunen zo scherp geweest om de testronde op te nemen! 

Ik denk dat ik er niemand mee te kort doe wanneer ik vertel dat de samenwerking tot stand is gekomen na een afwijzing. Uit empirisch onderzoek heb ik inmiddels mijn conclusies getrokken dat na elke faal zich een beter alternatief aandient. Het mislukken van mijn solo-carièrre als cellist waardoor ik eigen liedjes ging schrijven, het niet geaccepteerd worden van een bod op een huis waardoor we verder moesten zoeken en nu fan-tas-tisch wonen, de vele blauwtjes die ik liep om uiteindelijk te eindigen met Anne Soldaat, de lijst is eigenlijk eindeloos. Na elke nederlaag zit ik handenwrijvend te wachten welk cadeau het lot mij in de schoot zal werpen. En jullie kunnen daar vandaag van meegenieten, want dat duet met Ruben Hein is vanaf vandaag te beluisteren. "Thuis Met Kerst". Want samenzijn +  eenzaamheid + verlangen + romantiek + piano = kerst.

En onder het mom van "be careful what you wish for, you might get it all": vanaf volgende week is ons kerstalbum Gloria overal te beluisteren met samenwerkingen van Anne Soldaat, Lucky Fonz III, Stefano Kiezers, Lea Kliphuis, Ruben Hein, Thijs Boontjes, Moon Moon Moon, Marien Dorleijn, Pieter Embrechts en Niek Nellen. 

Op 21 december geven we in Doornroosje een kerstspektakel, evenals 22 december in Utrecht. We ontvangen heel veel gasten, blazers, strijkers, koor en wat krankzinnige extra's. En je kunt ons album Gloria natuurlijk pre-orderren, evenals heuse Clean Pete kersttruien (rood of groen). 

Merry x-mas. X Renée

P.S. Volgend jaar probeer ik het gewoon weer hoor, dat duet met Guus Meeuwis.
De tweede single 'Wij Geloven' van het aanstaande debuutalbum van Vic Willems is vanaf vandaag uit. Een nummer met een verhaal en tevens heeft Vic ook nog leuk nieuws. 

Vic Willems - Wij Geloven

Wij Geloven is het oudste nummer van het album: ik schreef het ergens eind 2015 / begin 2016 (de precieze administratie is verloren gegaan) en draag het sindsdien in allerlei vormen met me mee. Elke keer dat de band van sound of samenstelling wisselde veranderde dit nummer mee. Het begon ooit als een sobere solo-uitvoering, evolueerde naar een folk-achtige versie met altviool en veranderde vervolgens naar een stevigere versie met heuse gitaarsolo. De versie die we voor onze EP Doe Wat Je Leuk Vindt opnamen in 2017 bleek toch niet helemaal de juiste sfeer te vangen en werd geschrapt van die release. Voor de opnames van het nieuwe album probeerden we het opnieuw, met een nadruk op synthesizers, drumcomputers en een fantastisch verontrustende saxofoon partij door Tim Achthoven. Onder dat alles is het nummer in vier jaar nooit echt veel veranderd. De tekst is nooit herschreven, de structuur nooit overhoop gehaald. Wij zijn er bijzonder blij mee dat we na zoveel jaren, zoveel versies, eindelijk een versie te pakken hebben die we trots de wereld in kunnen sturen. Op een of andere manier lijkt het ook het ideale moment te zijn om dit nummer uit te brengen. Waar dat precies door komt durf ik eigenlijk niet te zeggen, maar als het goed voelt voelt het goed. De tijd is rijp.

Nog een leuk mini-nieuwtje: op 9 januari 2020 zullen we optreden in de tuinzaal van Paradiso-Noord. Een hele fijne zaal, waar we het leuk zouden vinden om zoveel mogelijk van jullie te zien.

De kaarten voor de show in Paradiso-Noord zijn vanaf nu hier te koop.

Vic Willems - Wij Geloven
Nog één week en dan verschijnt het nieuwe boek + CD 'De Domela Passie' van Meindert Talma, maar eerst vandaag een nieuwe single. 
Meindert Talma - De Vier Johanna's 

Domela kende een stormachtige politieke carrière. Het meest gospelachtige lied (vooral vanaf 3:29) op 'De Domela Passie' gaat over het zeer turbulente privéleven van Domela: hij verloor tijdens zijn leven vier kinderen en drie vrouwen, alle drie Johanna geheten. De tekeningen uit de clip die de wanhoop van Domela verbeelden, zijn daadwerkelijk tekeningen die ooit over Domela gemaakt zijn. 

Het album De Domela Passie wordt 17 november gepresenteerd in Museum Heerenveen. Zie hier meer tourdata. 
Meindert Talma - De vier Johanna's
De Jongelingen - December (Alma & het vliegende Paard)

December is het eerste nummer van het muzikale Sinterklaasverhaal Alma en het vliegende Paard. Een spannend verhaal omlijst door aanstekelijke muziek: Louter nieuwe liedjes over het kinderfeest, geschreven door De Jongelingen (Lea Kliphuis en de van The Kik afkomstige Arjan Spies en Paul Zoontjens). Het verhaal werd geschreven door romanschrijver Hanneke Hendrix en de tekst is ingesproken door actrice Pamela Teves. De luisteraar wordt meegenomen in een vertelling - met Sinterklaas als achtergrond - die ontroert, een glimlach op de gezichten tovert en ze hoogstwaarschijnlijk laat dansen en zingen... 

Alma gaat ook op Tournee
27 november | 013 Poppodium | Tilburg
zaal open 14:30 | aanvang 15:00
01 december | Patronaat | Haarlem
zaal open 13:30 | aanvang 14:00
04 december | Lux | Nijmegen
zaal open 14:30 | aanvang 15:00
Alma & het vliegende Paard
Aan het eind van december speelt Michelle David & The Gospel Sessions in de grote zaal van Paradiso. Onze correspondent Robbert Tilli schreef hiervoor een aanbeveling. 

Michelle David & The Gospel Sessions
‘Music heals the heart and soothes the soul’

Op 22 december worden de kerstvieringen in de Paradiso parochie passend ingeluid door Michelle David & The Gospel Sessions, welbeschouwd de enigen die op die heilige plek Het Woord mogen verspreiden. Mogen we alvorens daar verder op in te gaan jullie even meenemen naar het Amsterdamse Bos, precies vier maanden voor kerstavond...?

Tijdens de tweede editie van het Once In A Blue Moon-festival (OIABM) nam Michelle haar publiek mee naar het imaginaire bosstroompje. Daar werden ze ondergedompeld in het water en gedoopt in spirituele en seculiere gospels. Het was op één van die hittegolfdagen van 2019. Het werd er alleen maar heter op. Take us to the river, Michelle and wash us down!

Fast forward
 nu, naar Paradiso op 22 december. Het weer zal waarschijnlijk het totaal tegenovergestelde zijn van die dag op OIABM. La David c.s. zullen ervoor zorgen dat in de directe omgeving de temperatuur van rond het vriespunt gedurende hun show alleen maar zal verhogen. Meteorologen zullen voor een raadsel staan. Wij weten intussen wel beter. De intense soulpower van Michelle David & The Gospel Sessions zet kerstbomen in brand en laat kunstexemplaren smelten als sneeuw rond de kerstkribbe.

Tijdens de Paradisoshow zal er ongetwijfeld ook wat nieuw werk gespeeld gaan worden. Michelle heeft ons in de aanloop naar OIABM reeds verklapt dat er in 2020 een nieuw album gaat komen, ditmaal meer seventies retrosoul-getint. Dat is goed nieuws! En dat op zich is weer een ‘gospel’, want dat woord komt van het Oudengels, goð (goed) spell (nieuws, boodschap). En het is niet haar enige stichtende gedachte.

‘Music heals the heart and soothes the soul,’ zo predikt Michelle altijd haar gospel. Als dat geen mooie kerstgedachte is wat dan wel?

Michelle David & The Gospel Sessions in Paradiso op 22 december. 

We mogen 2x2 tickets weggeven, maar dan moet er wel een vraag beantwoord worden.

Waar is Michelle David geboren? Mail je antwoord naar jim@excelsior-recordings.com en de winnaars krijgen antwoord. 

Verder in het nieuws

De stembus voor de Song van het Jaar (3voor12) is geopend. Zowel Sofie Winterson (Moral) als Danny Vera (Roller Coaster) staan op de longlist. Stemmen kan +++ Merol stemt in ieder geval op Sofie Winterson, vertelde ze bij 3voor12 Radio. +++ Frank van der Lende stemt op Danny Vera en belde hem daarover live op de radio +++ On a different note... Stress uit. Spotify aan. Volg hier onze Piano Meditation playlist, met daarin ook de laatste tracks van Matteo Myderwyk en Job Roggeveen bijvoorbeeld. 

Goed weekend

LIVE

 
Vrijdag 8 november 

Scram C Baby - Amsterdam
Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen - Tilburg

Zaterdag 9 november 

Awkward i - Amsterdam
Clean Pete - Almere-Haven
Danny Vera - Doetinchem 
Tangarine - Ede 

Zondag 10 november 

Spinvis - Boechout (BE)
Tangarine - Veendam

Maandag 11 november

Clean Pete - Deventer

Donderdag 14 november 

Tangarine - Homburg 

Vrijdag 15 november 

Danny Vera - Capelle a/d Ijssel 
Esther de Jong - Leeuwarden 
Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen - Zwolle 

Zaterdag 16 november 

Danny Vera - Heerhugowaard 
Meindert Talma - Deventer 
Scram C Baby - Haarlem 
The Grey Pants - Enkhuizen 
Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen - Helmond 

Zondag 17 november 

Matteo Myderwyk - Amsterdam
Meindert Talma - Heerenveen 
Yorick van Norden - Waddinxveen