NIEUWSBRIEF

15 • 11 • 2019

15 november 2019 is de dag dat De Domela Passie van Meindert Talma het licht zag. Onze Toondichter des Vaderlands verklaart zich nader.

Meindert Talma - De Domela Passie
 
Na Werkman (2015; over het leven van de Groningse kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman) en Jannes van der Wal (2016; over het leven van de Fries-Groningse damlegende) is de vandaag uitgekomen Domela Passie mijn derde biografische muzikale levensverhaal. Mijn beide voetbalplaten belichten in de liedjes doorgaans één bijzondere eigenschap van de desbetreffende voetballer.
 
Het leven van Domela Nieuwenhuis (1846-1919), de aartsvader van het socialisme en anarchisme in Nederland, was zo rijk dat je dat niet in één lied kunt vatten. Ik had er zestien voor nodig. Acht langere bandnummers over de grote thema’s in zijn leven, zoals ‘Domela!’ waarin het stormachtige, messiaanse aspect van Domela naar voren komt. En ‘De vier Johanna’s’ over het zeer turbulente privéleven van Domela: hij verloor tijdens zijn leven vier kinderen en drie vrouwen, alle drie Johanna geheten.

Daarnaast heb ik 8 kamermuziekliedjes (piano, strijkers en koor) van gemiddeld zo’n anderhalve minuut gemaakt waarin bepaalde karaktereigenschappen van Domela naar voren komen; hij was een moeilijke, afstandelijke man zonder humor (wat ook enigszins te begrijpen is gezien het grote persoonlijke leed) en ook een workaholic, zoals te horen is in ‘Slotsom’.
Meindert Talma - Slotsom
De meest in het oor springende elementen op de plaat zijn de strijkers en het koor die in alle 16 liedjes voorkomen. Voor de bandnummers had ik al enige strijkerspartijen uitgewerkt op m’n mellotron die door Reyer Zwart heel mooi zijn uitgewerkt tot volwaardige partituren. Ik gaf Reyer de vrije hand voor de 8 korte kamermuziekliedjes en die heeft hij prachtig ingevuld voor mooie strijkerspartijen voor Judith Groen (cello) en Jan Erik van Regteren Altena (viool).

De door mij gemaakte koorpartijen voor bas, tenor, alt en sopraan zijn heel mooi ingezongen door Jasper Dijkstra, Jelle Mulder, Mirjam van Oss en Jopie Hulsbergen.

Live gaan we met een door Keunstwurk uit Leeuwarden georganiseerd projectkoor op stap. We kunnen putten uit 100 amateurzangers, waarvan er zeventig (70) meedoen bij ons optreden op Explore The North volgende week zaterdag. Naast mijn vaste bandleden Janke Brands (bas), Jan Pier Brands (gitaar), Johan Kooi (drums; tevens producer/mixer van de plaat), Herman Grimme (toetsen) neem ik Heta Salkolahti (viool), en Myrthe Boshart (cello) mee op tour.
 
De cd zit in een prachtig door Edd Simons vormgegeven boek met vele foto’s en illustraties.
De Domela Passie Tour

17 november Museum Heerenveen (Heerenveen)
23 november Explore The North (Leeuwarden)
30 november Worm (Rotterdam)
15 december Paradiso (Amsterdam)
19 december Posthuistheater (Heerenveen)
28 december Winterzinnen (Dwingeloo)
10 januari 2020 Metropool (Enschede)
24 januari 2020 Vera  (Groningen)
29 februari 2020 Burgerweeshuis (Deventer)
8 maart 2020 Iduna (Drachten)
11 december 2020 TivoliVredenburg (Utrecht)
 
Na mijn Grote Voetbalshow in mei/juni 2020 (18 theateroptredens) volgen er meer Domela-optredens op zomerfestivals en in het najaar van 2020 in kerken, clubs en theaters.
 
Radio en TV

Zondag wordt er een radiodocumentaire van Mathijs Deen over de Domela Passie uitgezonden op OVT vanaf ongeveer 11.25 op NPO Radio 1. 
Herman Zeilstra is voor FryslânDok bezig met het maken van een documentaire over mijn maakproces van De Domela Passie. Deze zal worden uitgezonden op NPO 2 op zaterdag 25 januari 2020 om 15.30 en zondag 26 januari om 13.05. 

Drie korte huiskamerliedjes van De Domela Passie zijn bovendien te zien en horen in VPRO’s Vrije Geluiden op zondag 8 december 2019 op NPO 1 om 10.30 uur. De herhaling is op de zaterdag erna om 9.00 uur ook op NPO 1. 
 
De eerste recensie is ook binnen en meteen een hele mooie van Menno Pot vandaag in de Volkskrant
Matteo Myderwyk - Charlotte

Vandaag kwam de single Charlotte van Matteo Myderwyk uit. 
Dit stuk is de tweede single van de aankomende piano EP Parabel welke op 13 december verschijnt. Aanstaande zondag speelt hij deze vijf nummers voor het eerst integraal in de Vondelkerk tijdens het Super-Sonic Jazz Festival. 
Ook Esther de Jong heeft een nieuwe single.

Esther de Jong - Dwalen

Dwalen gaat over een onduidelijke verhouding met iemand; zijn wij nu eerlijk tegen elkaar of zijn we maar een beetje met elkaar aan het spelen? En waar gaat dat heen? Waar brengt dat ons?
Het nummer bezingt vragen, vooral veel vragen, hoop en een ongezonde maar wellicht herkenbare portie onzekerheid.

Ooit geschreven in mijn slaapkamer waar het twee losse muzikale ideeen waren die samenkwamen, daarna nog gebruikt in mijn afstudeerperformance aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. In die performance werd tijdens dat nummers het spel-element meer naar voren gehaald doordat ik het bezong tijdens het balanceren op een zogehete balanceball. Een uitdaging om op te staan tijdens het spelen en ongeveer de ongemakkelijkheid die het nummer voor mij op dat moment nodig had en ook in zich had.
'Dwalen' is ook onder de loep genomen door producer/beatmaker Wander Kars die de audioproductie ook voor dit nummer op zich heeft genomen, daardoor veranderde het nummer in een verhaal wat - voor mijn gevoel - steeds wat open en dichtklapt. Dit past ook weer bij de persoonlijke situatie waar het nummer zich op baseert.

Bij de single zit ook een video. Deze is gemaakt door Jan Martien Dekker met wat hulp van Menno Boersma en Roelina Banga. Op een zonnige doch regenachtige dag zijn we de hort op geweest rond en om Zwolle met een - op het laatste moment - geleende auto van Wybe Pieter (dank dank dank!). Het wisselvallige weer bleek juist mooi uit te komen gezien de gemoedstoestand van de dwaler die in de video steeds verandert. Roelina Banga speelt in de video een grote rol voor de dwaler. De verdere inhoud laat ik liever door iedereen zelf invullen.
Esther de Jong - Dwalen
De pepernoten liggen in de winkel, de wind waait door de bomen en Alma & het vliegende Paard is hier: Een spannend muzikaal Sinterklaasverhaal.

De Jongelingen - Alma & het vliegende Paard

Een aantal mensen mochten de plaat al luisteren.

Japke-d Bouma
"Ik heb nu al heimwee naar de winter en hij is nog niet eens begonnen!
Wat een heerlijke december-cd om met sokken aan op de bank naar te luisteren.
Warme chocomel en deze cd. Meer heb je deze winter niet nodig.
Voor het ultieme kerst- en wintergevoel, maar dan lekker."


Bertolf
“De beste Sinterklaasplaat sinds Abbey Road.”

Yorick van Norden
“Zwarte Pieten, Stroopwafelpieten, Kaaspieten... Hanneke Hendrix, Lea Kliphuis, Arjan Spies en Paul Zoontjens tonen met Alma & het vliegende Paard aan dat het Sinterklaasfeest eigenlijk helemaal geen pieten nodig heeft. Sterker nog, het geeft het feest een glans en gezelligheid die het de laatste jaren verloren leek te zijn. Het op prachtige wijze door Pamela Teves vertelde verhaal ontroert en verblijdt en de door Frans Hagenaars opgenomen muziek van Lea, Arjan en Paul toont aan dat een volksfeest niet volks hoeft te klinken om een feest te zijn voor de gehoorschelpen. Ik ben fan!”
Danny Vera - Pressure Makes Diamonds Live 

Een gouden plaat, een platinum single en uitverkochte zalen, 2019 is een prachtig jaar voor Danny Vera. Deze voorspoed kwam niet vanzelf. Heel stiekem en tegen de klippen op trad Danny Vera toe tot de Eredivisie van de rock & roll. Al ruim twintig jaar gaat hij zijn eigen gang. Opgegroeid met Cash, Orbison en Presley. Samen met zijn vrouw Escha kiest hij zijn eigen pad. Veel persoonlijke tegenslagen ook. Maar vanuit Middelburg verovert Danny Vera langzaamaan Nederland. Zonder concessies. Onafhankelijk. Een hippie in een maatpak met een vetkuif. Pacifist, vegetariër, houdt ervan om protestliedjes te schrijven. Op zijn manier. Zijn liefde voor een goed lied is sterker dan de drang naar een radiohit. En toch groeit zijn fanschare gestaag. Die komen voor zijn muziek, niet voor dat ene liedje. En tegenwoordig dus wel volle zalen en een hit. Allemaal op eigen kracht, met zijn eigen muziek. Als een rit in een achtbaan. De voorlopige kronen op zijn werk: Het succesvolle “gouden” album Pressure Makes Diamonds, opgenomen in de Wisseloord te Hilversum en gemixt door Grammy-winnaar Vance Powell. Een hele serie uitverkochte voorstellingen die dit jaar culmineerde in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam en op vrijdag 24 april 2020 voor het eerst een show in AFAS Live, die binnen vier dagen uitverkocht. En natuurlijk die hit. Roller Coaster. Van Top Song tot Alarmschijf, wereldwijd 15 miljoen streams, live-versies op YouTube met meer dan twee miljoen views en al meer dan een half jaar in de hitlijsten. 

Win een Diamant

Pre-order het album Pressure Makes Diamonds Live hier en maak kans op een echte Diamant.

De Diamant ligt ergens in Nederland verstopt en via een aantal aanwijzingen op Radio, TV en Sociale Media wordt de locatie langzaamaan bekend gemaakt. De druk neemt toe, de spanning stijgt. De eerste met het aankoopbewijs van de pre-order in de hand die de Diamant vindt, is de trotse eigenaar van een heuse Danny Vera Diamond.

The Kik speelde ‘Het Land van Maas en Waal’ van Boudewijn de Groot bij Beau. Volgende week sluit The Kik het hoofdstuk Boudewijn de Groot af met twee grote shows in Ahoy Rotterdam (de voorstelling van 23 november is uitverkocht, voor de 22ste zijn hier nog kaarten beschikbaar). Hierna richt de band zijn pijlen weer op eigen werk en kondigde deze week reeds een nieuwe single aan en voor 2020 een clubtour.

Foto: Guy Kokken

Verder in het nieuws

Yorick van Norden zojuist bevestigd voor de Supportersdag +++ De Kerstplaat Gloria van Clean Pete is vandaag uit. +++ Spinvis (hat fernweh) aangekondigd voor Eurosonic +++ De winnaars van de prijsvraag van vorige week zijn: Hendrika Ploeg & Bert Jan Bos. Gefeliciteerd! +++ Job Roggeveen speelt zondag 8 maart 2020 in het Concertgebouw.

Goed weekend

LIVE


Vrijdag 15 november 

Danny Vera - Capelle a/d IJssel 
Esther de Jong - Leeuwarden 
Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen - Zwolle 

Zaterdag 16 november 

Danny Vera - Heerhugowaard 
Meindert Talma - Deventer 
Scram C Baby - Haarlem 
The Grey Pants - Enkhuizen 
Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen - Helmond 

Zondag 17 november 

Matteo Myderwyk - Amsterdam
Meindert Talma - Heerenveen 
Yorick van Norden - Waddinxveen 

Woensdag 20 november 

Clean Pete - Terneuzen

Vrijdag 22 november 

Clean Pete - Leeuwarden 
Danny Vera - Venlo 
The Kik - Rotterdam 

Zaterdag 23 november 

Clean Pete - Spijkenisse 
Danny Vera - Schiedam 
Esther de Jong - Leeuwarden 
Meindert Talma - Leeuwarden
The Kik - Rotterdam
Vic Willems- Nieuwegein 

Zondag 24 november 

Philip Kroonenberg - Lelystad