NIEUWSBRIEF

22 • 11 • 2019

Woensdag kwam Het Zagertje al langs en nu staat The Kik voor de deur. Dit is het weekend van The Kik. Twee avonden achtereen treedt de Nederbietband op in een vol Ahoy. Dat is niet niks. Ze spelen voor de laatste keer Boudewijn de Groots klassieke albums Voor de overlevenden en Picknick met groot orkest. Daarna gaat gaat The Kik ‘terug’ de clubs is. Met spiksplinternieuw eigen werk wel te verstaan. De eerste single verschijnt 6 december en het nieuwe album komt in het voorjaar van 2020 uit.
Het is óók het weekend dat De Domela Passie van Meindert Talma zijn officiële première beleeft. De pers had het boek met cd al in huis en schreef:

Danny Kok in de Nieuwe Revu (****): "Als iemand het leven van Domela Nieuwenhuis gloedvol in muziek kan vangen is het onze favo-Fries Meindert Talma"  

Klaas Knooihuizen in Trouw: "Wat een weelde (...) Zijn integere en eigenzinnige biografieën zullen waarschijnlijk nooit vervelen."

3voor12vpro.nl: "De Domela Passie is een ambitieus project: Talma nam de plaat op met band, strijkersensemble en koor. Geen makkelijk te verteren plaat maar daarom niet minder indrukwekkend.

Willem Jongeneelen in OOR: "Het meest prestigieuze, verst doorgevoerde conceptalbum van dit Friese orakel tot nu toe."

Herman Veenhof in het Nederlands Dagblad: "Ontroerend is ‘De vier Johanna’s’, over al die echtgenotes en kinderen die stierven. Ook opvallend is ‘Domela!’, waarin je als het ware live wordt meegenomen vanaf de harde, houten bankjes van de derde klasse van de treinen waarin hij altijd zat.

Vincent Meininger in het Friesch Dagblad; "Overigens is het betoverend mooie orgelspel op de plaat van zijn vaste toetsenist Herman Grimme, die ook tijdens de optredens van zich laat horen."
Meindert Talma - Begraven in het hart van het proletariaat

Nog zeven dagen en dan is het Black Friday. Ook bij de winkel van Excelsior Recordings wordt het gros van de titels die dag aangeboden voor mooie prijzen. Altijd al die ene LP van Spinvis willen hebben of die CD van Johan? Sla dan vanaf volgende week vrijdag je slag. CD’s voor vijf euro per stuk en het zwarte goud voor een tientje.

Spinvis - Parel

Gisteravond bracht Spinvis voor het eerst Parel ten gehore in het Mauritshuis met een mini-concert. Onder begeleiding van het Nederlands Kamerkoor speelde hij zijn lied, geschreven voor het schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer, in de Gouden Zaal van het museum.

Bekijk het Mauritshuis met je oren.
Spinvis - Parel
Bouke Zoete - Sometimes People Clap & Stuff
 
Vandaag verschijnt de nieuwe single van Bouke Zoete: Sometimes People Clap & Stuff. En als je de video bekijkt die erbij hoort dan kun je die titel best letterlijk nemen. Bijna 100 mensen van over de wereld klappen vrolijk mee met het lied en je moet al wel een droeftoeter zijn wil je daar niet blij van worden.
 
Een paar weken geleden lanceerde Bouke Zoete, die we kennen als zanger van The Kevin Costners, een oproep om mee te klappen, dat te filmen en op te sturen. En nu is er dus een videoclip vol klappende mensen. “Ik vind het écht geweldig dat er zoveel mensen hebben meegedaan”, aldus Zoete. “Het zijn natuurlijk heel veel vrienden en bekenden die meedoen maar ook mensen die ik helemaal niet ken. Er zitten klappers uit de USA, Duitsland, Frankrijk, Costa Rica, Spanje, Togo, België en Nederland in." En via via had ook Freek de Jonge de vraag gekregen om mee te klappen. “Ja, dat was wel heel verrassend om opeens Freek de Jonge aan de lijn te hebben, die wilde weten wat precies de bedoeling was. Super leuk!”
 

Sometimes People Clap & Stuff is de tweede single van het binnenkort op Excelsior Recordings te verschijnen album Million Miles. Het solodebuut van Bouke Zoete is een ouderwetse blue eyed soulplaat geworden met een gloedvolle sound. Er staan tien eerlijke en persoonlijke nummers op die zich niet zozeer tot één genre beperken maar die wel allemaal dezelfde organische, spontane soulfullness in zich dragen.

Bekijk hieronder de videoclip.
Bouke Zoete - Sometimes People Clap & Stuff 
Canshaker Pi - Nest

Canshaker Pi heeft een nieuwe single: Nest. Na vier jaar lang in stad, land en wereld te hebben gespeeld trok de band zich terug in de Ardennen om nieuw werk op te nemen. Nest is daarvan het eerste product. Het nummer is een magnifieke slowburner van de hand van supershaker Willem Smit, die met dit nieuwe geluid een volgende stap zet in de ontwikkeling van Canshaker Pi. Onlangs kondigde de band voor komend voorjaar reeds een aantal shows aan en meer muziek zal volgen.
I Believe In My Mess - Tear It Down

Geert de Groot en Frank van Praag hebben vandaag met I Believe In My Mess hun vijfde release van dit jaar uitgebracht. Na SCB In Dub, SCB In Dub 2, I Can’t Remember en The Summit is het nu tijd voor Tear It Down: ofwel een slow-rockende ode aan de zorgen van souldiva Bettie Wright over de teloorgang der dingen. In deze track laat zij haar gedachten gaan over het slopen van hele wijken in haar buurt. “I say, the kids, they never ever have something to remind, what it used to be like.”
Tear It Down is de laatste release van dit jaar. Maar ook in 2020 zullen de heren druk bezig blijven. Tot de release van de eerste volwaardige plaat halverwege het jaar, zal I Believe In My Mess om de twee maanden een single blijven uitbrengen. De eerste track staat gepland in januari en krijgt de titel Killing Time. Dit keer over borduren. Optredens worden voorbereid.

Verder in het nieuws

Aan de Roller Coaster van Danny Vera komt voorlopig nog geen eind. In juni staat Danny met zijn band op Pinkpop +++ AWKWARD i's laatste album, KYD, is nu verschenen in de USA. En daarmee gooien de liedjes in ene hoge ogen bij de radio stations aldaar, zoals KXRN, WBWC, 88.3FM, WUSC-FM, WCVF, 101.5 WIPZ - UW Parkside, KWUR, KSPU en KRKQ om er maar een paar te noemen. En hier in Nederland nog steeds beschikbaar bij uw favoriete platenboer of streamingdienst natuurlijk. +++ Black Friday 29 november, CD's voor vijf euro en LP's voor een tientje. https://shop.excelsior-recordings.com/ 

Goed weekend

LIVE


Vrijdag 22 november 

Clean Pete - Leeuwarden 
Danny Vera - Venlo 
The Kik - Rotterdam 

Zaterdag 23 november 

Clean Pete - Spijkenisse 
Danny Vera - Schiedam 
Esther de Jong - Leeuwarden 
Meindert Talma - Leeuwarden
The Kik - Rotterdam
Vic Willems- Nieuwegein 

Zondag 24 november 

Philip Kroonenberg - Lelystad 

Woensdag 27 november 

Clean Pete - Wijchen 
De Jongelingen - Alma & het vliegende Paard - Tilburg 

Donderdag 28 november

Clean Pete - Leiden
Spinvis - Bornem (BE)
Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen - Groningen

Vrijdag 29 november 

Clean Pete - Alkmaar
Danny Vera - Heerlen 
Tangarine - Volendam
Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen - Deventer 

Zaterdag 30 november 

Alex Roeka - Uitgeest 
Clean Pete - Arnhem 
Meindert Talma - Rotterdam
Tim Knol & The Bluegrass Boogiemen - Haarlem 

Zondag 1 december 

De Jongelingen - Alma & Het Vliegende Paard - Haarlem